Studenti zrenovovali pokoje v nemocnici na Ukrajině

11.11.2009 15:05

Dobrovolníci ze sdružení Pomoc bez hranic a Samari s finanční spoluúčastí sdružení Maranatha Help přispěly na kompletní renovaci tří pokojů pro pacienty kardiologického oddělení zanedbané nemocnice ve Vinogradovu na Zakarpatské Ukrajině, která proběhla letos od 26. července do 9. srpna. Stav těchto pokojů byl havarijní. Bylo nutné vyměnit podlahy, okna, dveře, vymalovat a také vybavit nábytkem – lůžky či nočními stolky. Hodnota odvedeného díla, na němž se podílelo 12 českých a dva místní brigádníci, dosáhla částky přesahující 350 000 Kč.

    Dobrovolníci, většinou studenti z Brna a Zlína, ale také vychovatelka a klientka z Domu na půli cesty v Kynšperku nad Ohří nebo učitelka z mateřské školy z Třebíče navázali na loňskou brigádu, kdy byla během 14 dnů při renovaci čtyř pokojů v téže nemocnici odvedena práce v hodnotě půl milionu korun. Prostřednictvím výše zmíněných občanských sdružení a v kooperaci s německými dárci byla například pro nemocnici opakovaně dodána polohovací lůžka, lékařské přístroje, oblečení, hračky a nábytek. „Letos jsme neměli žádnou prodlevu s dodáním oken, vše bylo již před naším příjezdem připraveno. Zato se sháněním dveří jsme si užili! Náš ukrajinský spolupracovník, pastor Ivan Filip, objel prodejny v Mukačevu, v Užgorodě i v samotném Vinogradovu, nakonec jsme náhodně dveře objevili v malé prodejně s potřebami do koupelen asi 500 metrů od nemocnice,“ popisuje úsměvnou historku Jan Lauterbach, který na Ukrajinu ve svém kamionu přivezl pro vinogradovskou nemocnici 30 nočních stolků, 15 dětských přikrývek a hračky. A nejenom v nemocnici se pomáhalo, dovezený nábytek a ošacení se také rozdávaly v sociálně slabých rodinách, a to nejen ve Vinogradovu, ale i v jeho širokém okolí. Dobrovolníci byli ubytováni v podvinogradovském sboru církve adventistů, kde se o ně velmi obětavě staral místní kazatel Ivan Filip, iniciátor celé akce, se spoluvěřícími.

    Podstatná část areálu nemocnice byla postavena v době, kdy Zakarpatská Ukrajina byla ještě součástí Československa. Do údržby a modernizace budov se po rozpadu bývalého Sovětského svazu investovalo jen minimálně. Stav budov, vnitřní zařízení a technické vybavení jsou v žalostném stavu a současné hospodářské podmínky Ukrajiny nedávají naději na brzké zlepšení. Vedení nemocnice proto hledá možnosti pomoci v ekonomicky stabilnějších zemích, mimo jiné i v České republice, ke které mají tady na Zakarpatské Ukrajině vřelý vztah.
„Kromě přínosu pro ukrajinské pacienty měla akce nemalý význam i pro samotné dobrovolníky. Získali možnost srovnání zdejší životní úrovně s tou, kterou doma považují za samozřejmou. Navázali nová přátelství a chtě nechtě se také museli poprat s azbukou, kterou na rozdíl od svých rodičů doposud neznali. K nezapomenutelným zážitkům se určitě zařadí návštěva sociálních zařízení, kde se podíleli na rozdělování humanitární pomoci, stejně jako nahlédnutí do nelehkého života několika romských komunit. Příjemnější záležitostí zase budou vzpomínky na samostatné vaření z místních zdrojů, spaní ´pod širákem´ či výstup na nejvyšší horu Ukrajiny Goverlu, “ shrnul své dojmy František Tomanec, předseda sdružení Samari a vedoucí brigády.

Fotogalerie k článku

 


Laktační poradkyně a dula